Antet | Özellikler |
---|---|
Fotoğrafçılık Eğitimi |
|
Fotoğrafçılık Dersleri |
|
Görüş açısı Fotoğrafçılık |
|
Usta Fotoğrafçılık |
|
Fotoğrafçılığı Öğrenin |
|
II. Fotoğrafçılığın Temelleri
Fotoğrafçılık, fer kullanarak imaj soruşturma sanatıdır. Süre içerisindeki anları kaydetmenin ve bu tarz şeyleri başkalarıyla paylaşmanın bir yoludur. İster yeni başlıyor olun, talep eder deneyimli bir fotoğrafçı olun, her insanın bilmesi ihtiyaç duyulan birtakım temel fotoğrafçılık prensipleri vardır.
Bu kısımda fotoğrafçılığın temellerini ele alacağız:
- Değişik kamera ve lens türleri
- Pozlama, diyafram ve deklanşör hızı iyi mi kullanılır?
- Bir resim iyi mi oluşturulur?
- Fotoğraflarınızı iyi mi düzenleyebilir ve sonradan işleyebilirsiniz?
Fotoğrafçılığın temellerini anladığınızda daha iyi fotoğraflar çekebilecek ve yaratıcılığınızı dünyayla paylaşabileceksiniz.
III. Değişik Resim Türleri
Birçok değişik fotoğrafçılık türü vardır ve her birinin kendine has teknikleri ve zorlukları vardır. En popüler fotoğrafçılık türlerinden bazıları şunlardır:
- Portre fotoğrafçılığı
- Görünüm fotoğrafçılığı
- Sokak fotoğrafçılığı
- Yolculuk fotoğrafçılığı
- Yaban yaşamı fotoğrafçılığı
- Spor fotoğrafçılığı
- Yiyecek fotoğrafçılığı
- Ürün fotoğrafçılığı
- Faaliyet fotoğrafçılığı
Her fotoğrafçılık türü kendi yetenek ve informasyon setini gerektirir. Mesela, portre fotoğrafçılarının insanlarla iyi çalışabilmeleri ve onların benzerliğini hoş bir halde yakalayabilmeleri icap eder. Görünüm fotoğrafçılarının, organik manzaraların çarpıcı görüntülerini yaratabilmek için kompozisyon ve tenvir prensiplerini anlayabilmeleri icap eder. Sokak fotoğrafçılarının, samimi anları yakalayabilmeleri ve görüntüleriyle hikayeler anlatabilmeleri icap eder.
Muayyen bir fotoğrafçılık türü ile alakalı daha çok informasyon edinmek istiyorsanız, çevrimiçi ve kütüphanelerde birçok kaynak mevcuttur. Ek olarak, size fotoğrafçılığın temellerini öğretebilecek atölyeler ve dersler de bulabilirsiniz.
IV. Doğru Kamerayı Kura çekmek
Sizin için doğru kamera ihtiyaçlarınıza ve bütçenize bağlıdır. Bir kamera seçerken göz önünde bulundurmanız ihtiyaç duyulan birkaç şey şunlardır:
- Ne tür fotoğrafçılık yapmak istiyorsunuz?
- Ne kadar harcamak istiyorsunuz?
- Teknik becerileriniz nedir?
Yeni başlıyorsanız, bir nokta ve çekim kamerası düşünebilirsiniz. Bu kameralar nispeten ucuzdur ve kullanması kolaydır. Fotoğrafçılık hikayesinde daha ciddiyseniz, bir DSLR ya da aynasız kamera düşünebilirsiniz. Bu kameralar daha çok hususiyet ve elastikiyet sunar, sadece hem de daha pahalıdır.
Bir kamera seçerken dikkat etmeniz ihtiyaç duyulan faktörlerden bazıları şunlardır:
- Sensör boyutu: Sensör boyutu, kameranın imaj sensörünün alanını anlatım eder. Daha büyük bir sensör daha iyi imaj kalitesi üretecektir, sadece daha pahalı olacaktır.
- Lens yuvası: Lens yuvası, kameranın kullandığı yuva türüdür. Değişik lens yuvaları, değişik lens tipleriyle uyumludur.
- Otomatik odaklama: Otomatik odaklama, kameranın bir nesneye otomatikman odaklanma kabiliyetini anlatım eder. Otomatik odaklama, yeni başlayanlar için kullanışlı bir özelliktir, sadece deneyimli fotoğrafçılar için lüzumlu değildir.
- Imaj sabitleme: Imaj sabitleme, kamera sarsıntısını azaltmaya destek olan bir özelliktir. Bu, düşük ışıkta çekim yaparken ya da telefoto lens kullanırken kullanışlı bir özelliktir.
İhtiyaçlarınızı ve bütçenizi göz önünde bulundurduğunuzda, seçeneklerinizi daraltmaya başlayabilirsiniz. Piyasada birçok mükemmel kamera var, bundan dolayı sizin için muhteşem olanı bulacağınızdan güvenilir olabilirsiniz.
V. Kompozisyon ve Tenvir
Kompozisyon, hoş ve müessir bir imaj kurmak için bir fotoğraftaki öğelerin düzenlenmesidir. Mevzu, arka plan, ön plan ve ışıklandırma şeklinde öğelerin tamamı kompozisyonda rol oynar.
Tenvir fotoğrafçılıkta bir öteki mühim faktördür. Işığın türü, ışığın yönü ve ışığın yoğunluğu, bir fotoğrafın ruh halini ve hissini etkileyebilir.
Bu kısımda kompozisyon ve aydınlatmanın temellerini ve bu tarz şeyleri kullanarak daha iyi fotoğraflar çekmenin yollarını ele alacağız.
Ek olarak değişik perspektiflerin iyi mi kullanılacağı, bir karenin iyi mi çerçeveleneceği ve fotoğrafların iyi mi düzenleneceği şeklinde fotoğrafçılık becerilerinizi iyi mi geliştirebileceğinize dair ipuçları da vereceğiz.
VI. Düzen ve Son İşleme
Düzen ve son muamele, fotoğrafçılık sürecinde vazgeçilmez adımlardır. Fotoğraflarınızın standardını artırmanıza, hataları düzeltmenize ve daha cilalı bir manzara oluşturmanıza destek olabilirler. Her biri kendi özelliklerine haiz oldukca sayıda değişik düzen yazılım programı mevcuttur. En popüler programlardan bazıları Adobe Photoshop, Lightroom ve Capture One’dır.
Fotoğraflarınızı düzenlerken aşırıya kaçmamaya dikkat etmek önemlidir. Fotoğraflarınızın naturel olmayan ya da feyk görünmesini istemezsiniz. Gaye, fotoğraflarınızın organik güzelliğini artırmaktır, tamamen realist olmayan bir şey yaratmak değil.
Fotoğraflarınızı tanzim etmek için birtakım ipuçları:
- Ilk olarak pozlama, kontrast ve beyaz dengesi üstünde temel ayarlamaları yaparak başlayın.
- Fotoğraflarınızın kompozisyonunu iyileştirmek için kırpma aracını kullanın.
- Taneliliği azaltmak için gürültü azaltmayı ilave edin.
- Bilgileri geliştirmek için fotoğraflarınızı keskinleştirin.
- Fotoğraflarınızın genel renk dengesini ayarlamak için renk düzeltmeyi kullanın.
- Daha yaratıcı bir manzara yaratmak için efektler ilave edin.
Düzen ve son işleme ile alakalı daha çok informasyon için çevrimiçi olarak birçok kaynak mevcuttur. Mevzuyla alakalı öğreticiler, makaleler ve kitaplar bulabilirsiniz. Ek olarak düzen ile alakalı daha çok informasyon edinmek için çevrimiçi kurslara ya da atölyelere katılabilirsiniz.
VII. Fotoğrafçılığınızı Pazarlamak
Fotoğrafçılığınızı pazarlamak, işinizin potansiyel müşteriler ve alıcılar tarafınca görülmesi için eğer olmazsa olmazdır. Fotoğrafçılığınızı pazarlamanın birçok değişik yolu vardır, sadece en müessir yöntemlerden bazıları şunlardır:
- Kuvvetli bir çevrimiçi mevcudiyet oluşturma
- Öteki fotoğrafçılar ve yaratıcı profesyonellerle ağ oluşturma
- Çalışmalarınızı yarışmalara ve sergilere gönderme
- Potansiyel müşterilere direkt ulaşmak
Bu ipuçlarını takip ederek ustalaşmış bir fotoğrafçı olarak başarı şansınızı artırabilirsiniz.
Kendi Fotoğrafçılık İşletmenizi Başlatmak
Kendi fotoğrafçılık işinizi oluşturmak, fotoğrafçılık tutkunuzu başarıya ulaşmış bir kariyere dönüştürmenin mükemmel bir yolu olabilir. Sadece, araştırmanızı yapmanız ve kendi işinizi yürütmenin bununla beraber getirmiş olduğu zorluklara hazırlıklı olduğunuzdan güvenilir olmanız önemlidir.
Kendi fotoğrafçılık işinizi oluşturmak için birkaç ipucu:
- Araştırmanızı yapın ve bir iş planı oluşturun.
- Doğru ekipmanı ve sigortayı edinin.
- İşletmenizi kurun ve lüzumlu lisans ve izinleri alın.
- İşletmenizi pazarlayın ve müşteriler bulun.
- Finansmanınızı ve vergilerinizi yönetin.
- Mükemmel alan kişi hizmeti sağlayın.
Kendi fotoğrafçılık işinizi oluşturmak oldukca fazla iş olabilir, sadece hem de oldukca ödüllendirici de olabilir. Fotoğrafçılığa tutkuluysanız ve sıkı çalışmaya istekliyseniz, kendi işinizi oluşturmak hobinizi bir kariyere dönüştürmenin muhteşem yolu olabilir.
IX. Başarı İçin İpuçları
Fotoğrafçılıkta başarıya ulaşmak için birkaç ipucu:
- Tertipli olarak ergonomik yapın. Ne kadar oldukca ergonomik yapmış olursanız, fotoğrafçılık becerileriniz o denli iyi hale gelecektir.
- Değişik tekniklerle deneyler yapın. Yeni şeyler denemekten ve değişik tekniklerle gözlem yapmaktan korkmayın. Ne yaratabileceğinize kendiniz bile şaşırabilirsiniz.
- Sabırlı olun. Fotoğrafçılık için iyi bir göz geliştirmek süre alır. Derhal netice görmezseniz cesaretiniz kırılmasın. Yalnız ergonomik oluşturmaya devam edin ve nihayetinde gelişeceksiniz.
- Başkalarından geri bildirim alın. Arkadaşlarınızdan, ailenizden ya da öteki fotoğrafçılardan çalışmanızı eleştirmelerini isteyin. Bu, geliştirebileceğiniz alanları belirlemenize destek olabilir.
- Yarışmalara katılın. Yarışmalara katılmak, çalışmalarınızın başkaları tarafınca görülmesini ve jüriden geri bildirim almanızı sağlamanın mükemmel bir yoludur.
- Öteki fotoğrafçılarla ağ kurun. Mahalli fotoğrafçılık buluşmalarına ya da atölyelerine katılın. Bu, öteki fotoğrafçılardan öğrenmenin ve kendi işiniz için esin almanın mükemmel bir yoludur.
- Çalışmanızı çevrimiçi paylaşın. Çalışmanızı çevrimiçi paylaşmanın birçok yolu vardır, örnek olarak toplumsal medya, resim paylaşım siteleri ya da kendi internet siteniz. Bu, çalışmanızın daha geniş bir kitle tarafınca görülmesini sağlamanın mükemmel bir yoludur.
S: Yeni başlayanlar için en iyi kamera hangisidir?
A: Piyasada yeni başlayanlar için birçok mükemmel kamera var, sadece en iyi seçeneklerden bazıları Nikon D3500, Canon EOS Rebel T7 ve Sony Alpha a6000’dir. Bu kameraların tamamı nispeten müsait fiyatlı, kullanması rahat ve mükemmel fotoğraflar üretiyor.
S: Fotoğrafçılığı öğrenmenin en iyi yolu nelerdir?
A: Fotoğrafçılığı öğrenmenin birçok yolu vardır, sadece en iyi seçeneklerden bazıları fotoğrafçılık dersi almak, fotoğrafçılık kitapları okumak ve çevrimiçi fotoğrafçılık eğitimleri izlemektir. Ek olarak kendi başınıza ergonomik yaparak ve değişik teknikler deneyerek de fotoğrafçılığı öğrenebilirsiniz.
S: Fotoğrafçılık becerilerimi iyi mi geliştirebilirim?
Fotoğrafçılık becerilerinizi geliştirmenin birçok yolu vardır, sadece en iyi ipuçlarından bazıları tertipli olarak ergonomik yapmak, derslere ya da atölyelere katılmak ve fotoğrafçılık kitapları ve yazıları okumaktır. Ek olarak bir fotoğrafçılık kulübüne ya da grubuna katılarak ve fotoğrafçılık buluşmalarına ve etkinliklerine katılarak fotoğrafçılık becerilerinizi geliştirebilirsiniz.
0 Yorum