1. Soyut Fotoğrafçılığa
2. Soyut Fotoğrafçılık
3. Soyut Fotoğrafçılığın Öğeleri
4. Soyut Fotoğrafçılık Teknikleri
5. Soyut Fotoğrafçılıkta Kompozisyon
6. Soyut Fotoğrafçılıkta Tenvir
7. Soyut Fotoğrafçılıkta Renk
8. Soyut Fotoğrafçılık İçin Mevzu
9. Soyut Fotoğrafçılık İçin Tertip ve Son İşleme
10. Sıkça Sorulan Sorular
Soyut Fotoğrafçılık | Avant-Garde Fotoğrafçılık |
---|---|
|
|
Sınırları Zorlayan Fotoğrafçılık | Deneysel Fotoğrafçılık |
|
|
Çağıl Fotoğrafçılık | |
|
2. Soyut Fotoğrafçılık
Soyut fotoğrafçılık, kökleri 20. yüzyılın başlarına dayanan nispeten yeni bir sanat biçimidir. İlk soyut fotoğraflar, geleneksel gerçekçiliğe dayanmayan yeni imaj soruşturma yollarını deneyen Laszló Moholy-Nagy ve Man Ray şeklinde sanatçılar tarafınca yaratıldı.
1940’larda ve 1950’lerde soyut fotoğrafçılık, Harry Callahan ve Aaron Siskind şeklinde sanatçıların belgesel fotoğrafçılıkta soyutlamanın kullanımını keşfetmesiyle gelişmeye devam etti. 1960’larda ve 1970’lerde soyut fotoğrafçılık, Robert Rauschenberg ve Andy Warhol şeklinde sanatçıların fotoğrafçılık ile öteki sanat biçimleri arasındaki çizgileri bulanıklaştıran kolajlar ve fotomontajlar yaratmasıyla daha da deneysel hale geldi.
Günümüzde soyut fotoğrafçılık, dünyanın dört bir yanından sanatçıların yenilikçi ve düşündürücü sahneler yarattığı gelişen bir sanat biçimidir. Soyut fotoğrafçılık, oldukça muhtelif duygu ve fikirleri anlatım etmek için kullanılabilir ve seyircilerle haberleşme oluşturmak için kuvvetli bir enstruman olabilir.
3. Soyut Fotoğrafçılığın Öğeleri
Soyut fotoğrafçılığın unsurları öteki bütün fotoğrafçılık çeşitleriyle aynıdır, sadece daha soyut bir imaj kurmak için değişik bir halde kullanılırlar. Soyut fotoğrafçılık oluştururken dikkate katılması ihtiyaç duyulan birtakım temel unsurlar şunlardır:
- Şekil
- Biçim
- Astar
- Doku
- Renk
- Fer
- Gölge
- Zıtlık
- Kompozisyon
Bu unsurları dikkatlice ele alıp işleyerek hem görsel olarak çarpıcı aynı zamanda düşündürücü soyut görseller yaratabilirsiniz.
4. Soyut Fotoğrafçılık Teknikleri
Soyut fotoğrafçılık yaratmak için kullanılabilecek birçok değişik teknik vardır. En yaygın tekniklerden bazıları şunlardır:
- Uzun pozlama fotoğrafçılığı
- Hareket bulanıklığı fotoğrafçılığı
- Yakın çekim fotoğrafçılığı
- Makro fotoğrafçılık
- Odak istifleme
- Lens parlaması fotoğrafçılığı
- Çift pozlama fotoğrafçılığı
- Kolaj fotoğrafçılığı
- Resim manipülasyonu
Bu tekniklerin her biri benzersiz ve soyut bir imaj kurmak için kullanılabilir. Sizin için en iyi olanları bulmak için değişik teknikler kontrol edin.
5. Soyut Fotoğrafçılıkta Kompozisyon
Kompozisyon, soyut fotoğrafçılığın en mühim unsurlarından biridir, zira görüntülerinizde balans, intizam ve görsel alaka duygusu yaratmaya destek olabilir. Soyut bir resim oluştururken, aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurmak önemlidir:
- Fotoğrafınızın mevzusu
- Fotoğrafınızın arka planı ve ön planı
- Fer ve gölgenin kullanması
- Fotoğrafınızın genel şekli ve yapısı
Bu faktörleri dikkatlice göz önünde bulundurarak hem görsel olarak cazibeli aynı zamanda düşündürücü soyut fotoğraflar yaratabilirsiniz.
Soyut fotoğraflar çekmek için birtakım ipuçları:
- Değişik mevzular kontrol edin. Günlük nesneleri yeni bir perspektiften fotoğraflamayı kontrol edin ya da mevzu olarak soyut şekiller ve formlar kullanın.
- Fotoğraflarınızda balans ve intizam duygusu yaratmak için olumsuz alan kullanın.
- İlginç efektler yaratmak için değişik tenvir tekniklerini kontrol edin.
- Mevzunuzu hoş bir halde düzenlemenize destek olması için üçte bir kuralını kullanın.
Birazcık ergonomik yaparak hem görsel olarak çarpıcı aynı zamanda düşündürücü soyut fotoğraflar yaratmayı öğrenebilirsiniz.
6. Soyut Fotoğrafçılıkta Tenvir
Tenvir, muhtelif efektler ve ruh halleri yaratmak için kullanılabildiği için soyut fotoğrafçılıktaki en mühim unsurlardan biridir. Kullandığınız ışığın türü, geldiği doğrultu ve ışığın yoğunluğu, görüntünüzün son görünümünü etkileyecektir.
Soyut fotoğrafçılık çekerken, çoğu zaman öteki fotoğrafçılık türlerini çekerken olduğu için daha çok tenvir kontrolüne haiz olmuş olursunuz. Bunun sebebi, çoğu zaman organik fer kullanma ya da muayyen bir konumun sınırlamalarını aşma ihtiyacıyla sınırı olan olmamanızdır.
Netice olarak, muayyen görüntünüz için en iyi kararı veren şeyi görmek için değişik tenvir düzenekleri ve tekniklerini deneyebilirsiniz. Soyut fotoğrafçılıkta kullanılan en yaygın tenvir tekniklerinden bazıları şunlardır:
- Ön tenvir
- Yan tenvir
- Arka tenvir
- Dağınık tenvir
- Strobe tenvir
Daha karmaşa ve ilginç efektler yaratmak için değişik tenvir tekniklerini bir arada kullanabilirsiniz.
Bir tenvir düzeni seçerken, görüntünüzde yaratmak arzu ettiğiniz genel ruh halini ve hissi göz önünde bulundurmanız önemlidir. Örnek olarak, bir gizem ya da merak duygusu yaratmak istiyorsanız, kuvvetli bir arka ışıkla düşük anahtarlı tenvir kullanabilirsiniz. Bir hareket ya da enerji duygusu yaratmak istiyorsanız, kuvvetli bir yan ışıkla yüksek anahtarlı tenvir kullanabilirsiniz.
Değişik ışıklandırma düzeneklerini tecrübe etmek, sizin hususi görüntünüz için en iyi kararı veren düzeni bulmanın en iyi yoludur.
7. Soyut Fotoğrafçılıkta Renk
Renk, soyut fotoğrafçılıktaki en mühim unsurlardan biridir, zira muhtelif ruh halleri ve efektler yaratmak için kullanılabilir. Soyut fotoğraflarınız için renk seçerken, yaratmak arzu ettiğiniz genel duyguyu ve beraber iyi çalışacak renkleri göz önünde bulundurmak önemlidir.
Soyut fotoğrafçılıkta en sık kullanılan renklerden bazıları şunlardır:
- Kırmızı: Kırmızı, coşku ya da aciliyet duygusu yaratmak için kullanılabilen aşırı istekli ve enerjik bir renktir.
- Turuncu: Turuncu, iyimserlik ya da saadet duygusu yaratmak için kullanılabilen sıcak ve sevinçli bir renktir.
- Sarı: Sarı, sevinç ve iyimserlik duygusu yaratmak için kullanılabilen parlak ve sevinçli bir renktir.
- Yeşil: Yeşil, rahatlık ve sükünet hissi yaratmak için kullanılabilen sakinleştirici ve rahatlatıcı bir renktir.
- Mavi: Mavi, rahatlık ya da gizem duygusu yaratmak için kullanılabilen soğuk ve sakinleştirici bir renktir.
- Mor: Mor, gizem ya da soyluluk duygusu yaratmak için kullanılabilen sofistike ve zarif bir renktir.
- Pembe: Pembe, tatlılık ya da sevgi duygusu yaratmak için kullanılabilen nazik ve duygusal bir renktir.
- Siyah: Siyah, dram ya da tansiyon duygusu yaratmak için kullanılabilen kuvvetli ve esrarengiz bir renktir.
- Beyaz: Beyaz, sadelik ya da zarafet duygusu yaratmak için kullanılabilen pak ve saf bir renktir.
Soyut fotoğraflarınızda renk kullanırken, değişik renkler arasındaki kontrastı da göz önünde bulundurmak önemlidir. Renkler arasındaki yüksek kontrast daha acıklı bir tesir yaratabilirken, renkler arasındaki düşük kontrast daha incelikli bir tesir yaratabilir.
Renklerin kendilerine ayrıca, değişik renk teknikleri kullanarak değişik efektler yaratmak için rengi de kullanabilirsiniz. Soyut fotoğrafçılıkta kullanılan en yaygın renk tekniklerinden bazıları şunlardır:
- Aşırı Pozlama: Fotoğrafın aşırı pozlanması, rahatlık ya da gizem duygusu yaratmak için kullanılabilen nefes bir tesir yaratabilir.
- Kifayetsiz Pozlama: Fotoğrafın kifayetsiz pozlanması, dram ya da tansiyon duygusu yaratmak için kullanılabilen karanlık ve kasvetli bir tesir yaratabilir.
- Renk filtreleri: Renk filtreleri, bir fotoğrafın rengini değişiklik yapmak ya da muayyen bir efekt yaratmak için kullanılabilir.
- Renkli jeller: Renkli jeller, fotoğraflara renk katmak ya da muayyen bir efekt yaratmak için kullanılabilir.
- Çift pozlama: Çift pozlama, iki değişik görüntüyü birleştirerek benzersiz ve soyut bir tesir yaratmak için kullanılabilir.
Rengi etken bir halde kullanarak hem görsel olarak cazibeli aynı zamanda romantik olarak etkisinde bırakan soyut fotoğraflar yaratabilirsiniz.
Soyut Fotoğrafçılık İçin Mevzu
Soyut bir fotoğrafın mevzusu, izleyicinin görüntüye baktığında görmüş olduğu şeydir. Soyut fotoğrafçılıkta mevzu, genel kompozisyon ve fer, renk ve doku kullanması kadar mühim değildir. Sadece mevzu, başarıya ulaşmış bir soyut resim yaratmada yeniden de mühim bir rol oynayabilir.
Soyut fotoğrafçılıkta yaygın olarak kullanılan birtakım mevzular şunlardır:
- Tabiat
- Kentsel manzaralar
- Mimarlık
- Nesneler
- İnsanlar
Soyut fotoğrafınız için bir mevzu seçerken aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurmanız önemlidir:
- Resmin kompozisyonu
- Fer, renk ve doku kullanması
- Yaratmak arzu ettiğiniz genel ruh hali ya da his
Bu faktörleri göz önünde bulundurarak başarıya ulaşmış bir soyut resim oluşturmanıza destek olacak bir mevzu seçebilirsiniz.
9. Soyut Fotoğrafçılık İçin Tertip ve Son İşleme
Tertip ve post-işleme, soyut fotoğrafların yaratılmasında temel adımlardır. Post-prodüksiyonda görüntüyü manipüle ederek daha soyut ve görsel olarak cazibeli bir son ürün yaratabilirsiniz.
Soyut fotoğrafçılığı düzenlemenin ve sonradan işlemenin birçok değişik yolu vardır. En yaygın tekniklerden bazıları şunlardır:
- Pozlama, kontrast ve doygunluğun ayarlanması
- Filtreler ve efektler kullanma
- Resmi kırpma ve yine boyutlandırma
- Metin ya da öteki öğelerin eklenmesi
Soyut fotoğraflarınızı düzenlemenin ve sonradan işlemenin en iyi yolu, beğendiğiniz bir yoldam bulana kadar değişik teknikler denemektir. Bunu yapmanın doğru ya da yanlış bir yolu yoktur, bundan dolayı yaratıcı olmaktan ve gözlem yapmaktan çekinmeyin!
Soyut fotoğrafçılığın düzenlenmesi ve son işlenmesi için birkaç ipucu:
- Yüksek kaliteli bir görüntüyle başlayın. Özgün görüntünüzün kalitesi ne kadar iyi olursa, nihai ürün de o denli iyi olur.
- Gözlem yapmaktan korkmayın. Soyut fotoğrafçılıkta kurallar yoktur, bundan dolayı beğendiğiniz bir yoldam bulana kadar değişik şeyler denemekten çekinmeyin.
- Görüntülerinizi aşırı düzenlemeyin. Ara ara, daha azı daha fazladır.
Birazcık ergonomik yaparak soyut fotoğraflarınızı düzenlemeyi ve sonradan işlemeyi öğrenerek çarpıcı ve benzersiz sahneler yaratabilirsiniz.
10. Sıkça Sorulan Sorular
S: Soyut fotoğrafçılık nelerdir?
A: Soyut fotoğrafçılık, bir hikayenin reel görünümünden ziyade özünü yakalamaya odaklanan bir fotoğrafçılık türüdür. Soyut fotoğraflar çoğu zaman görsel olarak çarpıcı ve düşündürücü sahneler kurmak için geleneksel olmayan teknikler ve kompozisyon kullanır.
S: Soyut fotoğrafçılığın değişik unsurları nedir?
A: Soyut fotoğrafçılığın unsurları biçim, biçim, çizgi, renk, doku ve ışığı ihtiva eder. Bu unsurlar bayağı ve minimalist görüntülerden karmaşa ve oldukça katmanlı kompozisyonlara kadar muhtelif değişik efektler yaratmak için kullanılabilir.
S: Soyut fotoğrafçılıkta hangi teknikler kullanılır?
A: Soyut fotoğraflar kurmak için kullanılabilecek muhtelif teknikler vardır. Birtakım popüler teknikler içinde seçici odaklama, bulanıklaştırma, kırpma ve sıradışı kamera açıları kullanma yer alır.
0 Yorum