Üçte Bir Kuralı
Önder Hatlar
Çerçeveleme
Ön Plan İlgi
Olumsuz Alan
Bakışım ve Asimetri
Renk ve Kontrast
Doku ve Desen
Sorular ve Cevapları
Kompozisyon | Fotoğrafçılık |
---|---|
Kompozisyon prensiplerini anlayarak daha iyi fotoğraflar iyi mi çekilir? | |
Üçte Bir Kuralı | Daha dengeli ve görsel olarak cazibeli fotoğraflar kurmak için üçte bir kuralı iyi mi kullanılır? |
Önder Hatlar | İzleyicinin gözünü fotoğrafınızda yönlendirmek için yönlendirici çizgileri iyi mi kullanabilirsiniz? |
Çerçeveleme | Fotoğraflarınızda derinlik ve alaka duygusu yaratmak için çerçevelemeyi iyi mi kullanabilirsiniz? |
II. Üçte Bir Kuralı
Üçte bir kuralı, bir görüntüyü hem yatay bununla birlikte dikey olarak üçe bölen ve dokuz eşit parça gerçekleştiren bir kompozisyon kılavuzudur. Görüntünün en mühim unsurları bu çizgiler süresince ya da kesişim noktalarına yerleştirilmelidir; bunlara “güç noktaları” denir. Bu, daha dengeli ve görsel olarak cazibeli bir imaj yapmaya destek olabilir.
III. Önder Hatlar
Önder çizgiler, izleyicinin gözünü bir imaj süresince çekmek ve derinlik ve istikamet duygusu yaratmak için kullanılabilen kuvvetli bir kompozisyon aracıdır. Ağaçlardan ve nehirlerden binalara ve köprülere kadar her türlü naturel ve insan yapımı nesnede bulunabilirler.
Öncü çizgiler kullanırken aşağıdakileri dikkate almak önemlidir:
- Çizginin yönü
- Çizginin ağırlığı
- Çizginin kontrastı
- Çizginin uzunluğu
Bu faktörleri dikkatlice göz önünde bulundurarak, izleyicinin gözünü dilediğiniz yöne çekecek ve görsel olarak daha entresan ve sürükleyici bir imaj yaratacak yönlendirici çizgiler yaratabilirsiniz.
Fotoğrafçılıkta yönlendirici çizgilere dair birtakım örnekler şunlardır:
Gördüğünüz şeklinde, öncü çizgiler fotoğrafçılıkta muhtelif değişik efektler yaratmak için kullanılabilir. Derinlik ve istikamet duygusu yaratmak, izleyicinin gözünü görüntünün muayyen bir alanına çekmek ya da basitçe görsel olarak daha entresan ve entresan bir imaj yaratmak için kullanılabilirler.
IV. Çerçeveleme
Çerçeveleme, fotoğrafınıza neyin dahil edileceğini ve neyin dışarıda bırakılacağını seçme eylemidir. Bu, kameranızın lensini, vücudunuzu ya da sahnedeki öteki nesneleri kullanarak yapılabilir.
Bir fotoğrafı çerçevelerken aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurmak önemlidir:
- Mevzunuz
- Arkaplan
- Ön plan
- Genel kompozisyon
Mevzunuz fotoğrafınızda en mühim unsurdur, bu nedenle onu öne çıkaracak biçimde çerçevelemek önemlidir. Arka plan dağınık olmamalı ve mevzudan uzaklaşmamalıdır. Ön plan, fotoğrafınıza alaka ve derinlik katmak için kullanılabilir. Genel kompozisyon dengeli ve göze hoş gelmelidir.
Fotoğraflarınızı çerçevelemek için birkaç ipucu:
- Fotoğrafınızda sahnenin daha fazlasını yansıtabilmek için geniş açılı bir lens kullanın.
- Mevzunuzu yakınlaştırmak ve arka plandan ayırmak için telefoto lens kullanın.
- Fotoğrafınızı çerçevelemek için vücudunuzu kullanın. Sözgelişi, mevzunuzu dalların arkasına çerçevelemek için bir ağacın önünde durabilirsiniz.
- Mevzunuzu çerçevelemek için sahnedeki öteki nesneleri kullanın. Sözgelişi, bir kayayı kullanarak mevzunuzu bir gölün önünde çerçeveleyebilirsiniz.
Çerçeveleme, fotoğrafçılığın mühim bir parçasıdır ve kuvvetli ve görsel olarak cazibeli sahneler kurmak için kullanılabilir. Yukarıda listelenen faktörleri göz önünde bulundurarak, hem görsel olarak entresan bununla birlikte bir öykü özetleyen fotoğraflar oluşturabilirsiniz.
V. Ön Plan İlgisi
Ön plan ilgisi, bir fotoğrafta izleyicinin gözünü görüntüye çeken unsurdur. Bir fert, bir nesne ya da bir görünüm özelliği olabilir. Ön plan ilgisi müessir bir halde kullanıldığında, bir derinlik hissi yaratmaya ve izleyicinin gözünü görüntüde izleyeceği yolu göstermeye destek olabilir.
Fotoğraflarınızda ön plan ilgisini kullanırken aklınızda bulundurmanız ihtiyaç duyulan birkaç şey var. Ilk olarak, ön plan öğesinin ilgi çekici ve görsel olarak cazibeli olduğu için güvenli olun. İzleyicinin görüntüye bakmak istemesini sağlayacak bir şey olmalıdır. İkinci olarak, ön plan öğesinin odakta olduğu için güvenli olun. Bulanık ya da odak dışındaysa, izleyicinin gözünü görüntüye çekmede müessir olmayacaktır. Üçüncüsü, ön plan öğesinin çerçevedeki yerleşimini göz önünde bulundurun. Bunu çerçevenin ortasına, bir tarafa ya da hatta arka plana yerleştirebilirsiniz. Ön plan öğesinin yerleşimi, izleyicinin görüntüyle iyi mi etkileşime gireceğini etkileyecektir.
Ön plan ilgisi, görsel olarak cazibeli ve entresan fotoğraflar kurmak için kuvvetli bir enstruman olabilir. Ön plan ilgisini müessir bir halde kullanarak, bir derinlik hissi yaratmaya, izleyicinin gözünü imaj süresince izleyeceği yolu göstermeye ve daha ilgi çekici ve görsel olarak cazibeli sahneler yapmaya destek olabilirsiniz.
VI. Olumsuz Alan
Olumsuz alan, bir fotoğrafın mevzusunun etrafındaki ve arasındaki alandır. Bir görüntüde derinlik, balans ve gizem duygusu yaratmak için kullanılabilir.
Bir resim çekerken, mevzunuzun etrafındaki olumsuz alana dikkat edin. Oldukca mu fazla yoksa oldukça mu azca? Mevzuya dikkat çekmeye destek oluyor mu yoksa dikkati mevzudan uzaklaştırıyor mu?
Olumsuz alan şu amaçlarla kullanılabilir:
- Mevzuyu arka plandan ayırarak derinlik hissi yaratın
- Çerçevenin bir tarafına olumsuz alan yerleştirerek kompozisyonu dengeleyin
- Mevzunun bir kısmını gizli saklı bırakarak gizem yaratın
Olumsuz alanı müessir bir halde kullanmak için birtakım ipuçları:
- Arka planı bulanıklaştırmak ve derinlik hissi yaratmak için geniş bir diyafram kullanın
- Daha dinamik bir kompozisyon kurmak için mevzuyu merkezden uzaklaştırın
- Gözü mevzuya çekmek için yönlendirici çizgiler kullanın
Olumsuz alan, görsel olarak çarpıcı fotoğraflar kurmak için kullanılabilen kuvvetli bir araçtır. Iyi mi kullanılacağını anlayarak fotoğrafçılığınızı bir üst seviyeye taşıyabilirsiniz.
VII. Bakışım ve Asimetri
Bakışım ve asimetri, görsel olarak cazibeli fotoğraflar kurmak için kullanılabilen iki mühim kompozisyon ilkesidir.
Bakışım, öğelerin dengeli ve tertipli bir halde düzenlenmesidir. Bakışımlı bir imaj, merkez eksenin her iki tarafında eşit ağırlığa haiz olacaktır.
Öte taraftan asimetrik sahneler o denli dengeli ve tertipli değildir. Merkezi eksenin bir tarafında diğerine gore daha çok ağırlık olabilir.
Hem bakışım bununla birlikte asimetri fotoğrafçılıkta müessir bir halde kullanılabilir. Sadece, yaratmak dilediğiniz tesir hangi prensibi kullanacağınızı belirleyecektir.
Şayet balans ve intizam duygusu yaratmak istiyorsanız bakışım en iyi seçimdir.
Şayet hareket ya da dram hissi yaratmak istiyorsanız, öyleyse asimetri en iyi seçimdir.
Fotoğraflarınızda bakışım ve asimetriyi kullanmak için birtakım ipuçları:
- Balans ve intizam duygusu yaratmak için simetriyi kullanın.
- Hareket ya da dram duygusu yaratmak için asimetriyi kullanın.
- Fotoğraflarınızda en iyi kararı veren bakışım ve asimetri türlerini kontrol edin.
- Dengeli ve görsel olarak cazibeli bir imaj kurmak için kompozisyonunuzdaki çizgilere, şekillere ve formlara dikkat edin.
Renk ve Kontrast
Renk ve kontrast, fotoğrafçılıkta kompozisyonun en mühim iki öğesidir. Derinlik hissi yaratmak, görüntünün muayyen öğelerine dikkat çekmek ve bir ruh hali ya da his yaratmak için kullanılabilirler.
Renk kullanırken renk çemberini dikkate almak önemlidir. Renk çemberinde birbirinin karşısında bulunan renklere (kırmızı ve yeşil ya da mavi ve turuncu şeklinde) tamamlayıcı renkler denir. Bu renkler yüksek derecede kontrast oluşturur ve çarpıcı bir görsel efekt yaratmak için kullanılabilir.
Renk çarkında yan yana bulunan renklere (örnek olarak sarı ve yeşil ya da mavi ve mor) analog renkler denir. Bu renkler daha ince bir kontrast yaratır ve daha ahenkli bir imaj kurmak için kullanılabilir.
Kontrast kullanırken, görüntünün ton aralığını dikkate almak önemlidir. Ton aralığı, görüntünün en aleni ve en koyu alanları arasındaki farktır. Yüksek bir ton aralığı derinlik ve dram hissi yaratırken, düşük bir ton aralığı daha düz ve bastırılmış bir imaj yaratır.
Renk ve kontrast, fotoğraflarınızda muhtelif efektler yaratmak için beraber kullanılabilir. Renk ve kontrast prensiplerini anlayarak fotoğrafçılığınızı bir üst seviyeye taşıyabilirsiniz.
IX. Doku ve Desen
Doku ve desen, bir fotoğrafa görsel alaka katmak için kullanılabilen iki unsurdur. Doku, bir yüzeyin hissettirdiği ya da görünmüş olduğu şekli anlatım ederken, desen, şekillerin ya da çizgilerin tekrarlanan ya da tertipli bir düzenlemesini anlatım eder.
Fotoğrafta doku, arka planı bulanıklaştırmak için sığ alan derinliği kullanmak, minik ayrıntılara odaklanmak için makro lens kullanmak ya da dokulu bir yüzeyi ön plan öğesi olarak kullanmak şeklinde muhtelif teknikler kullanılarak oluşturulabilir.
Desen, çerçeve süresince aynı nesne ya da şekli tekrarlamak, ızgara ya da başka geometrik desenler kullanmak ya da yaprak ya da çiçek şeklinde naturel desenler kullanmak şeklinde muhtelif teknikler kullanılarak oluşturulabilir.
Doku ve desen, bir fotoğrafta muhtelif efektler yaratmak için beraber ya da ayrı ayrı kullanılabilir. Bir kompozisyona derinlik, alaka ve görsel albeni katmak için kullanılabilirler.
Fotoğraflarınızda doku ve desen kullanmak için birtakım ipuçları:
- Doku ve desen kurmak için değişik teknikler kontrol edin.
- Fotoğrafınızın ana mevzusuna izleyicinin gözünü çekmek için doku ve desen kullanın.
- Doku ve deseni kompozisyondaki biçim, renk ve fer şeklinde öteki öğelerle dengeleyin.
- Fotoğrafınızda bir ruh hali ya da his yaratmak için doku ve desen kullanın.
Doku ve desen, görsel olarak cazibeli ve entresan fotoğraflar kurmak için kullanılabilen kuvvetli araçlardır. Değişik teknikler deneyerek, bu unsurları kendi benzersiz fotoğrafçılık stilinizi kurmak için iyi mi kullanacağınızı öğrenebilirsiniz.
S: Fotoğrafçılıkta kompozisyon nelerdir?
A: Kompozisyon, görsel olarak cazibeli ve müessir bir imaj kurmak için bir fotoğraftaki öğelerin düzenlenmesidir.
S: Kompozisyonun prensipleri nedir?
A: Kompozisyon ilkeleri, öğelerin bir fotoğrafta iyi mi düzenleneceğini yönlendiren kurallardır. En mühim ilkelerden bazıları, üçte bir kuralı, yönlendirici çizgiler, çerçeveleme, ön plan ilgisi, olumsuz alan, bakışım ve asimetri, renk ve kontrast ve doku ve desendir.
S: Kompozisyon yeteneğimi iyi mi geliştirebilirim?
A: Kompozisyon becerilerinizi geliştirmenin birçok yolu vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Öteki fotoğrafçıların çalışmalarını incelemek
- Atölyelere ve derslere katılmak
- Tertipli olarak ergonomik yapmak
- Öteki fotoğrafçılardan geri bildirim almak
0 Yorum